Rekonstrukce Baťovského domku


Většinu svého času věnuji milovanému šití, ale když je trochu volněji a když i tu zdlouhavou a nezáživnou práci u pc a administrativy (která nějak podezřele neustále bobtná) stačí vyřídit později večer, tak když zrovna tohle vše nehoří, beru do ruky smirkový papír, pilku a barvy.

Rok a půl tu nic nepřibylo, aktivitu jsem přesunula na Instagram. Ale ráda si shrnu, co se za tu dobu v Baťovu událo za změny.

Začátkem července jsem osadila půdní schody, týden se z té dřiny kurýrovala :)) a sbírala chuť na strop. Přemýšlela jsem, čím ho začistit a rozhodla se pro palubky. Je zajímavé, že např. jednodušší sádrokarton mě tehdy vůbec nenapadl.

Až na půdu

01.06.2019

Jeden sen jsem musela odložit pro jeho nesplnitelnost. Zahrada už nebyla, ale třeba její čas ještě přijde... V domě je navíc tolik nedodělávek, že se mi pro ně konečně uvolnily ruce. Nejvíc mě dráždil strop na chodbě, hlavně plechový kryt na půdu. Netuším, zda byl původní, ale fušersky odbytý byl fest. Dlouhé týdny jsem sbírala odvahu se do toho...

Sen o zahradě, prorostlé růžovými keři a zákoutím u starých rododendronů, vzal za své. Dala jsem tomu maximum a snažila se opravdu poctivě. Jenže postoj města, coby vlastníka zahrady, byl od začátku velkoryse neměnný: ve stylu mrtvý brouk a mlčeti zlato. Ok. Na konci léta jsem vypověděla smlouvu. Zdálo by se, že ta neskutečná dřina i ty peníze,...

Jakmile polevil nalomený palec, pustila jsem se do dokončení kůlny. Koupila jsem novou vrtačku, vyměnila boční vyhnilé sloupky, osadila podlahu a zakryla boky. V jednu chvíli jsem měla nahnáno, že se na mě drobek sesype a nikdo mě už nikdy nenajde.

Tak jsem se do ní­ pustila. Vylámala jsem dvě bočnice a připravila se psychicky na přesunutí­ hromady kačí­rku.

Kůlna

17.07.2018

Posledním uživatelům "vybydlovatelům" sloužila kůlna na dříví, na uhlí a další odpad, co se nevešel do popelnice. Když jsem dům koupila, bylo v ní bordelu po kolena. Likvidovala jsem všechen ten vlhký humus skoro rok, protože se uvolněné místo vždycky okamžitě vrchovatě naplnilo dalším odpadem z domu, kde probíhala rekonstrukce.

Letos toho sněhu moc nebylo, únor zamrzlý až až, ale hned jak povolily velké mrzy, vyběhla jsem na zahradu a rekapitulovala její stav. Plot doznal změny takové, že se budu muset vrhnout na jeho opravu.

Almara

21.02.2018


V loňském létě jsem dala dokupy konečně starou skříň po strýci. Měla jsem ji schovanou víc jak rok, byla velmi prakticky rozložená na několik desek a pokrytá silnou vrstvou emailového nátěru. Do toho se mi vůbec nechtělo. Původně jsem myslela, že si pomůžu louhem, ale ten mi vůbec nezabíral. Teda sežral mi skoro celý štětec, ale dřevo zůstalo...

© 2015-20 Baťovo. Opravuje s kolísavým nadšením Marie Mrňávková.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky